Kek Gula Hangus @ Sarang Semut
KEK GULA HANGUS @ SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN :
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
3 sudu makan marjerin
4 biji telur
1/2 cawan susu pekat
2 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
1 penutup botol isin vanilla
CARA-CARA :
STEP 1 :
- Panaskan gula (guna api sederhana) sehingga perang/ hangus
- Tuang air panas sikit demi sikit. kacau hingga gula hangus dan sebati.
- Masukkan marjerin. kacau sebati. Tutup api. Biarkan adunan seketika.
STEP 2 :
- Masukkan 4 biji telur dalam mangkuk. Kacau hingga pecah kuning telur.
- Masukkan susu pekat + isin vanilla.
- Kacau hingga sebati.
STEP 3 :
- Ayak tepung gandum + soda bikarbonat + baking powder
Campurkan STEP 3+2+1 dan kacau hingga sebati
Alas loyang dengan kertas minyak dan gris marjerin sekeliling loyang.
- Panaskan pengukus hingga mendidih sebelum masukkan adunan.
- Kukus 1 jam ataupun sehingga masak
Tips: perapkan adunan kek utk hasil sarang yang cantik 🤗 tapi ciknor xdang perap pon 😋
BAHAN-BAHAN :
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
3 sudu makan marjerin
4 biji telur
1/2 cawan susu pekat
2 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
1 penutup botol isin vanilla
CARA-CARA :
STEP 1 :
- Panaskan gula (guna api sederhana) sehingga perang/ hangus
- Tuang air panas sikit demi sikit. kacau hingga gula hangus dan sebati.
- Masukkan marjerin. kacau sebati. Tutup api. Biarkan adunan seketika.
STEP 2 :
- Masukkan 4 biji telur dalam mangkuk. Kacau hingga pecah kuning telur.
- Masukkan susu pekat + isin vanilla.
- Kacau hingga sebati.
STEP 3 :
- Ayak tepung gandum + soda bikarbonat + baking powder
Campurkan STEP 3+2+1 dan kacau hingga sebati
Alas loyang dengan kertas minyak dan gris marjerin sekeliling loyang.
- Panaskan pengukus hingga mendidih sebelum masukkan adunan.
- Kukus 1 jam ataupun sehingga masak
Tips: perapkan adunan kek utk hasil sarang yang cantik 🤗 tapi ciknor xdang perap pon 😋
Comments
Post a Comment