Puding Karamel Gula Hangus

🍮 Puding Karamel Gula Hangus 🍮

Bahan-bahan :

PUDING
- 1 tin susu cair
- 4 biji telur ayam
- 4 sudu besar gula
- sedikit isin vanila

KARAMEL
- 3/4 cawan gula pasir
- 1/2 cawan air panas

Cara-cara :

KARAMEL
1) Panaskan gula dalam kuali hingga cair dan nampak kekuningan.
2) Masukkan air panas sikit demi sikit.
3) Kacau hingga sebati dan mendidih.
4) Masukkan dalam loyang pengukus dan sejukkan seketika.

**Panaskan pengukus

PUDING
1) Masukkan susu + telur + gula + isin vanila ke dalam blender dan blend sekejap hingga sebati.
2) Tuangkan campuran puding perlahan-lahan ke dalam bekas loyang berisi karamel tadi.
3) Masukkan ke dalam pengukus dan kukus selama 15-20 minit.
4) Keluarkan dari pengukus dan sejukkan.
5) Selamat menjamu selera ❤










Comments

Popular posts from this blog

Kesatlah Air Matamu Wahai Wanita

Master Journey

Bubur Kacang Hijau